فهرست مطالب

رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی - پیاپی 1 (تابستان 1388)

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 1 (تابستان 1388)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی شهبازی، محمود شیخ، ناصر نقدی، احمد فرخی، انوشیروان کاظم نژاد، شهزاد طهماسبی بروجنی صفحه 5
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دو نوع رژیم غذایی (رژیم غذایی کمبود عناصر روی و آهن) بر برخی شاخص های آنتروپومتریکی (قد و وزن)، رشد مغزی و عملکرد حرکتی موش های صحرایی جوان بود. جامعه آماری تحقیق را موش های نر و ماده (نژاد آلبمینو – ویستار) انستیتو پاستور ایران تشکیل دادند. پس از جفت گیری، 30 سر موش ماده باردار به طور تصادفی در سه گروه 10 تایی قرار گرفتند. موش های مادر طی 28 روز (یک سوم آخر دوره بارداری و 21 روز دوره شیردهی) رژیم های غذایی استاندارد، کمبود عنصر روی (ppm5/1
    کلیدواژگان: رژیم غذایی کمبود عنصر روی، رژیم غذایی کمبود عنصر آهن، شاخص های آنتروپومتریکی، رشد مغزی و عملکرد حرکتی
  • رسول حمایت طلب، احمدرضا موحدی صفحه 27
    هدف از این تحقیق، بررسی و مقایسه تاثیر شیوه های مختلف تمرین بدنی و ذهنی بر یادگیری مهارت شوت بسکتبال بود. به منظور تحقق اهداف 40 نفر از دانش آموزان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر مبتدی مقطع راهنمایی استان تهران به صورت تصادفی انتخاب شده و بر اساس نمره های پیش آزمون و بهره هوشی در 5 گروه 8 نفری همگن سازماندهی شدند. پس از توجیه کلی در مورد چگونگی انجام تمرینات مربوط، آزمودنی ها تمرینات خود را به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه به تعداد 30 تکرار انجام دادند. جمع آوری اطلاعات لازم در زمینه چگونگی وضعیت و پیشرفت آزمودنی ها در مهارت ملاک، با استفاده از آزمون پرتاب آزاد بسکتبال از نقطه پنالتی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها که با استفاده از آزمون آماری K-s، t همبسته، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام شد، نشان داد که تمرین بدنی و ذهنی بر یادگیری حرکتی دانش آموزان عقب مانده ذهنی تاثیر معنی داری داشته است و تمرین بدنی که تمرین ذهنی دنبال شود، به بیشترین میزان یادگیری منجر می شود. ازاین رو، نتایج تحقیق نشان می دهد ترکیب تمرین بدنی و تمرین ذهنی در افراد کم توان ذهنی به بیشترین میزان یادگیری منجر می شود.
    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی، عقب ماندگی ذهنی، مهارت حرکتی، یادگیری و اجرای حرکتی
  • محمدتقی خورند، فضل الله باقرزاده، حسن عشایری، سید محمد کاظم واعظ موسوی، الهه عرب عامری صفحه 43
    بررسی ارتباط بین آرام سازی و تمرینات ریتمیک با نظر به ساز و کارهای انعطاف پذیری – کارکردی سیستم عصبی، از موضوع هایی می باشد که در تحقیقات اخیر به آن اشاره شده است. هدف از تحقیق پیش رو، بررسی تاثیر تمرینات ریتمیک بر عمق بخشی آرام سازی جودو کاران تیم ملی بود. 30 ورزشکار مرد از تیم ملی جودو، در سه گروه ده نفره کنترل، تجربی 1(گروه تمرینات آرام سازی) و تجربی 2 (گروه تمرینات آرام سازی و ریتمیک)، در این تحقیق مشارکت داشتند. بر اساس یک دوره اجرایی سه ماهه (دو دوره شش هفته ای که در شش هفته اول، تمرینات آرام سازی برای دو گروه تجربی 1 و 2 در نظر گرفته شد و در شش هفته دوم، برای گروه کنترل همانند دوره قبل، تمرینی در نظر گرفته نشد و برای دیگر گروه ها، تمرینات آرام سازی و ریتمیک به اجرا در آمد)، با استفاده از شاخص اندازه گیری EMG، داده ها ثبت شد و با به کارگیری آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و اندازه گیری های مکرر، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، بیانگر این بود که بین آرام سازی گروه ها، اختلاف معنی داری وجود دارد. به عبارتی می توان گفت دوره های تمرینی و همچنین تمرین ریتمیک، در ارتقا آرام سازی تاثیر بسزایی دارد. یافته ها با توجه به فرضیه های اخیر و دیدگاه هایی که در زمینه تمرینات ریتمیک و آرام سازی مطرح اند، مورد بحث قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که تمرینات ریتمیک آرام سازی را توسعه می دهد و موجب عمق بخشی آن می شود.
    کلیدواژگان: تمرین ریتمیک، آرام سازی، جودو کار، EMG
  • سید رسول سوزنده پور، احمدرضا موحدی، لیلا مظاهری، غلامرضا شریفی صفحه 61
    تحقیق حاضر با هدف مقایسه تاثیر دو روش خودالگودهی و نمایش ویدئویی فرد ماهر بر یادگیری مهارت سرویس والیبال انجام شد. آزمودنی ها 30 نفر از دانش آموزان مبتدی پسر 14-12 سال بودند که سابقه بازی والیبال نداشتند و پس از انجام پیش آزمون به دو گروه همسان تقسیم شدند. گروه خودالگودهی (15 نفر) شیوه اجرای خود در تکلیف ملاک را و گروه نمایش ویدئویی فرد ماهر (15 نفر) اجرای مهارت را توسط یک فرد ماهر از طریق فیلم ویدئویی تماشا می کردند. هر دو گروه آموزش کلامی نیز دریافت می کردند. مدت دوره 4 هفته، هر هفته 3 جلسه بود. در پایان جلسه دوازدهم آزمون اکتساب و ده روز بعد آزمون یادداری به عمل آمد. برای تحلیل داده ها از آزمون ها t همبسته و t مستقل استفاده شد. سطح معنی داری آلفای 05/0 نیز در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که هر دو گروه در اکتساب و یادداری مهارت ملاک پیشرفت معنی داری داشتند. دو گروه تفاوت معنی داری در آزمون اکتساب با هم نشان ندادند، اما در یادداری تکلیف، گروه نمایش ویدئویی فرد ماهر برتری معنی داری بر گروه خودالگودهی داشت. به نظر می رسد نمایش ویدئویی فرد ماهر به یادگیری بهتر در سرویس والیبال منجر می شود.
    کلیدواژگان: خودالگودهی، نمایش ویدئویی، اکتساب و یادداری و آزمون والیبال
  • مهدی راسخی، بهرام یوسفی، محمد اقدسی صفحه 79
    امروزه، بهبود مهارت های حرکتی از طریق تمرین، مورد توجه محققان و مربیان تربیت بدنی است، با این حال روشن شده که تغییرپذیری شیوه های تمرینی برای اجرا و یادداری مهارت حرکتی نیز مفید و مؤثر است. هدف کلی این تحقیق، بررسی تعیین تاثیر تمرین به روش مسدود و تصادفی بر عملکرد و یادداری مهارت های پاس فوتبال در نوآموزان 12 ساله مدرسه فوتبال باشگاه فرهنگی _ ورزشی دانش استان آذربایجان شرقی است. به این منظور و به عنوان نمونه، 24 نوآموز پسر 12 ساله به صورت تصادفی انتخاب و بعد از برابرسازی میانگین ها در گروه 12 نفری گروه بندی و سپس آموزش و تمرینات لازم ارائه شد و در نهایت آزمون های لازم محقق ساخته با روایی و اعتبار مناسب (پاس بغل پا = 86/0، پاس کات داخل پا= 81/0 و پاس کات بیرون پا = 79/0) از آنها به عمل آمد. متغیرهای تحقیق، روش های تمرینی مسدود و تصادفی (مستقل) و عملکرد و یادداری (وابسته) بود. از آمار توصیفی برای طبقه بندی داده ها و در آمار استنباطی از روش های آماری تی تست و یو من ویتنی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که اختلاف معنی داری بین عملکرد و یادداری مهارت های پاس فوتبال در تمرینات مسدود و تصادفی در سطح کمتر از 05/0 وجود دارد، به این معنی که تمرین به روش مسدود، عملکرد نوآموزان و تمرین به روش تصادفی، یادداری مهارت های پاس فوتبال نوآموزان را تحت تاثیر قرار می دهد و بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: تمرینات مسدود و تصادفی، عملکرد، یادداری و مهارت های پاس فوتبال
  • مجتبی حبیبی، محمدعلی بشارت، فاطمه قراگوزلو، بلال ایزانلو، محمدرضا ذوالفقاری صفحه 93
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی سلامت روانی دبیران تربیت بدنی و غیرتربیت بدنی بود. به این منظور 403 دبیر شامل 105 دبیر تربیت بدنی و 298 دبیر غیرتربیت بدنی از میان جامعه دبیران استان آذربایجان غربی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه سلامت روانی (MHI) روی آنها اجرا شد. نتایج پژوهش نشان دهنده میزان بهزیستی روان شناختی بهتر دبیران تربیت بدنی در مقایسه با دبیران غیرتربیت بدنی بود. میزان بهزیستی روان شناختی دبیران مرد بالاتر از دبیران زن بود. میزان بهزیستی روان شناختی دبیران دارای شغل دوم به طور معنی داری کمتر از دبیران فاقد شغل دوم بود. بهزیستی روان شناختی دبیران متاهل کمتر از دبیران مجرد بود، البته میزان درماندگی روان شناختی دبیران متاهل تفاوت معنی داری با دبیران مجرد نداشت. میزان بهزیستی روان شناختی دبیران رسمی تربیت بدنی بیشتر از دبیران حق التدریس تربیت بدنی بود. همچنین میزان بهزیستی روان شناختی دبیران مرد دارای همسر شاغل به طور معنی داری کمتر از دبیران مرد دارای همسر خانه دار بود.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، ویژگی های جمعیت شناختی، دبیران تربیت بدنی و غیرتربیت بدنی
  • ندا شهرزاد، عباس بهرام، محسن شفیع زاده، مرجان صفاری صفحه 115
    هدف از تحقیق، تعیین تاثیر تغییرپذیری تمرین و سن بر یادداری و انتقال دقت پرتاب از بالای شانه در کودکان است. به این منظور از آزمون تعدیل یافته دقت پرتاب از بالای شانه خلجی و شفیع زاده (1383) استفاده شد. نمونه منتخب شامل 48 کودک دختر راست دست (16 کودک در هر گروه 4-5-6 ساله) و روش نمونه گیری به صورت داوطلبانه بود. کودکان در هر گروه سنی بر اساس نمره های پیش آزمون به گروه تمرین ثابت و متغیر تقسیم شدند. گروه تمرین ثابت تنها با هدف 60 60 سانتیمتر تمرین کرد، در حالی که گروه تمرین متغیر با هدف های 90 90، 60 60 و 30 30 سانتیمتر به تمرین پرداخت. دوره اکتساب در 3 روز و هر روز شامل 4 دسته کوشش و هر دسته کوشش شامل 6 پرتاب با دست برتر بود. آزمون یادداری 24 ساعت پس از پایان دوره اکتساب اجرا شد. آزمون انتقال با تغییر در اندازه هدف پس از آزمون یادداری و آزمون انتقال تاخیری یک هفته بعد اجرا شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل واریانس عاملی مرکب و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. در آزمون یادداری تفاوت معنی داری بین گروه تمرین ثابت و متغیر مشاهده نشد(05/0 P>). در آزمون های انتقال عملکرد، گروه تمرین متغیر بهتر از گروه تمرین ثابت بود (05/0 P<). اثر اصلی سن در تمام مراحل تحقیق معنی دار بود و 6 ساله ها بهتر از 4 و 5 ساله ها بودند (05/0 P<) اما بین 4 و 5 ساله ها اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0 P>). سن آزمودنی ها بر عملکرد دقت پرتاب از بالای شانه تاثیر داشت و تغییر پذیری تمرین موجب بهبود عملکرد دقت پرتاب از بالای شانه کودکان دختر 4، 5 و 6 ساله در آزمون انتقال شد.
    کلیدواژگان: تغییر پذیری تمرین، سن، دقت پرتاب از بالای شانه، یادداری، انتقال، کودکان
  • مسعود دلبری، حسن محمدزاده، محمود دلبری صفحه 135
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر بازی های رایانه ای بر بهره هوشی، زمان واکنش و زمان حرکت نوجوانان بود. روش پژوهش، علی – مقایسه ای و جامعه آماری، متشکل از دانش آموزان پسر دبیرستان های منطقه یک شهرستان تبریز (دامنه سنی 18-14 سال) بود. دو نمونه 25 نفری به صورت هدفدار انتخاب و در قالب دو گروه تجربی و کنترل همگن سازماندهی شدند. ملاک انتخاب گروه تجربی، تجربه انجام بازی رایانه ای حداقل سه روز در هفته، در شش ماه گذشته بود. گروه کنترل در مدت زمان مشابه هیچ گونه تجربه ای در این زمینه نداشتند، یا تجربه آنها ناچیز بود. پس از آشنایی آزمودنی ها با فرایند تحقیق، ابتدا زمان های واکنش و حرکت ساده و سپس زمان های واکنش و حرکت تشخیصی افراد با استفاده از دستگاه الکترونیکی ارزیاب زمان واکنش و زمان حرکت اندازه گیری شد. برای تعیین بهره هوشی افراد، از سومین مقیاس آزمون هوشی فرهنگی – ناوابسته کتل و جداول هنجاری مربوط به آن استفاده شد. نتایج نشان داد بازی های رایانه ای بر بهره هوشی (031/0 = P)، زمان واکنش ساده (017/0=P)، زمان حرکت ساده (019/0= P)، زمان واکنش تشخیصی (04/0= P) و زمان حرکت تشخیصی (036/0= P) تاثیر معنی داری داشته است. به طور کلی، نتایج پژوهش حاضر حاکی از بهبود بهره هوشی، زمان واکنش و زمان حرکت نوجوانان در نتیجه انجام بازی های رایانه ای بود.
    کلیدواژگان: بازی رایانه ای، بهره هوشی، زمان واکنش و زمان حرکت
|
  • Page 5
    The purpose of this research was to determine the effect of two kinds of diet (zinc deficiency and iron deficiency) on some anthropometrical indexes (body weight and crown-rump length), brain growth and motor function in young rats. Adult male and female albino wistar rats were obtained from the breeding colony of Pasteur Institute, Iran. The female albino rats were mated with normal male rats. After delivery, 40 male rats per group were selected. In order to measure physical and brain growth a special caliper (0.01 mm) and electronic balances (0.0001 g) were used. The instruments for motor function evaluation were Morris Water Maze and Open Field Arena. The data were analyzed by one-way ANOVA and post-hoc analyses were carried out by Tukey’s test (P?0.05). There were significant effects of iron and zinc deficiency on serum iron and zinc level. The results showed that serum iron and zinc concentration after the diet (contrary to the condition before diet) in ZnD and FeD groups were significant. There was a significant difference in some anthropometrical indexes (body weight, crown-rump length) and motor function between ZnD, FeD and control groups but there was no significant difference in brain weight between ZnD, FeD and control groups. The results of this study suggest that sufficient zinc and iron affect motor function as well as physical and brain growth.
  • Page 27
    The Purpose of this study was to compare the effects of different combinations of mental and physical practices on the acquisition and retention of a motor skill in mentally retarded male students. Subjects were 40 guidance students who were healthy and novice in basketball penalty shot. They were selected randomly and were assigned to 5 homogeneous groups (4 as experimental and 1 as control) based on their pretest scores, IQ and their ability in mental imagery. They exercised for 8 weeks, 3 sessions per week. Kolmogorov-Smirnov test, paired T test, one-way ANOVA and Tukey post hoc test were used to analyze the data. It was observed that all four variations of practice improved their performance, yet the mental practice followed by physical practice group outperformed the other groups. The results suggest that mental practice followed by physical practice results in an outstanding performance in mentally retarded adolescents.
  • Page 43
    The relationship between relaxation and rhythmic exercises with regard to functional neuroplasticity mechanism is a subject that has been studied in recent researches. The purpose of this study was to investigate the effect of rhythmic exercises on the depth of relaxation in national judo athletes. 30 male athletes of national judo team were randomly selected and divided into three groups: control, experimental 1 (relaxation) and experimental 2 (relaxation and rhythmic), 10 subjects each group. Data were obtained from a three-month period (two 6- weeks, the first 6-weeks relaxation for experimental 1 and 2 groups, the second 6-weeks relaxation and rhythmic exercises for experimental 1 and 2 groups and no exercise for control group) by EMG index. ANOVA and repeated measures tests were used to analyze the data. Findings showed a significant difference in the relaxation skill among groups. On the other hand, exercise periods increased relaxation and rhythmic exercises reinforced relaxation depth. Findings indicated that rhythmic exercises could improve relaxation and its depth.
  • Page 61
    The purpose of the present study was to compare the effects of two methods of self-modeling and video demonstration of an expert on the acquisition and retention of volleyball serve skill. Participants were 30 students (aged between 12 and 14) who were assigned into two homogeneous groups after the pretest. The self-modeling group (n = 15) watched their performances in the criterion task via a video while the expert demonstration group (n = 15) observed the performance of an expert in the criterion task via a video. Both groups received the verbal cues and instructions. The two groups exercised the task for 4 weeks, 3 sessions per week. Immediately after the 12th session of exercise, a posttest, and 10 days later, a retention test was taken. Paired and independents t test were used to analyze the data. Results showed that both groups improved their performances significantly in acquisition and retention tests. No significant difference was found between the two groups in the acquisition of the skill but the expert demonstration group significantly improved their serve skill in the retention test. It seems that video demonstration of an expert improves students’ learning of volleyball serve skill.
  • Page 79
    Today physical researchers and teachers consider exercise as a key element to improve motor skills; it is also evident that changeability in practice for retention and performance skills is both proper and effective. The main idea of this study was to evaluate the effectiveness of random and blocked practice methods on retention and performance ability of 12-year-old learners’ passing skills in the Danesh football academy of east Azerbaijan province. For this purpose, a sample of 24 boys were randomly selected and divided into two groups through balancing the means. They were then instructed, trained and finally took tests with reasonable validity and stability (side-pass = 0.86, inside-pass = 0.81 and out-pass= 0.79). The variables were random and blocked practice methods (independent) and retention and performance abilities (dependent). Descriptive statistics were used to classify data and prescriptive statistics to analyze data (T and U-Mann Whitney tests). Findings of this study showed a significant relationship between retention and performance abilities of passing skills in random and blocked methods (P<0.05). Thus, results indicated that blocked practice improves the performance ability of learners while random practice enhances their retention ability.
  • Page 93
    The purpose of the present study was to investigate mental health status in physical education teachers (PET) and non-physical education teachers (NPET) based on demographic characteristics. 403 teachers consisting of 105 PETs and 298 NPETs from West Azerbaijan province were selected by multiphase cluster sampling method and completed mental health inventory (MHI). The results of the study revealed that PETs scored higher in psychological well-being than NPETs. Male teachers (PETs and NPETs) had higher scores in psychological well-being and lower scores in psychological distress than female teachers. Having a second job was negatively associated with psychological well-being in both PETs and NPETs. Married teachers showed lower psychological well-being than single teachers. Employed teachers had higher scores in psychological well-being than non-employed teachers. Male teachers who had an employed spouse showed lower psychological well-being than male teachers who had a non-employed spouse. No significant association was found between number of jobs, marital status, and employment status with psychological distress.
  • Page 115
    The Purpose of this investigation was to study the effect of variability of practice and age on retention and transfer of the over-arm throwing accuracy in children. Khalajy and Shafizadeh’s (1383) test of over-arm throwing accuracy was adjusted and used in this study. 48 right-handed female children (16 children in each age group of 4, 5 and 6 years old) were selected voluntarily. Each age group was divided into the variable and constant practice groups according to their pretest scores. The variable group practiced with different target sizes whereas constant group practiced only with one target size. Acquisition phase lasted 3 days; each day included 4 blocks of 6 trials with their right hand. The collected data from acquisition phase, retention test, and immediate and delayed transfer tests were analyzed by mixed factorial ANOVA and Tukey follow-up test. The results showed no significant difference between constant and variable groups in retention test (P>0.05). But in immediate and delayed transfer tests, variable group outperformed constant group (P<0.05). The main effect of age was significant in all phases (P<0.05), so 6–year-old group outperformed 4- and 5-year-old groups but there was no significant difference between 4- and 5-year-old groups. In conclusion, the present study indicated that the age of children affected over-arm throwing accuracy but the variability of practice affected the performance of 4, 5 and 6-year-old children.
  • Page 135
    The aim of this study was to investigate the effect of computer games on intelligence quotient (IQ), reaction time (RT), and movement time (MT) of adolescents. The statistical population of this study consisted of male high school students (aged between 14 and 18), Restrict 1 in Tabriz city. Two samples (n1=n2=25) were selected purposefully and were divided into two equivalent groups (experimental and control). The experimental criterion was to play computer games a minimum of three days a week for the past six months. The control group played little or preferably no computer games in the past six months. To determine their IQ, Cattle’s intelligence test (Scale 3) and normative tables were used. RT and MT of subjects were measured by appraiser system of RT and MT. Results showed that computer games had a significant effect on IQ (P=0.031), simple reaction time (P=0.017), simple movement time (P=0.019), diagnostic time (P=0.04) and diagnostic movement time (P=0.036). Also findings established that the computer game experience improves IQ, reaction times and movement times.